Учени за първи път са наблюдавали умираща звезда, която поглъща планета, което

...
Учени за първи път са наблюдавали умираща звезда, която поглъща планета, което
Коментари Харесай

Ето какво ще се случи със Земята след пет милиарда години

Учени за първи път са наблюдавали умираща звезда, която поглъща планета, което дава визия за предстоящата орис на Земята след към 5 милиарда години.

Но когато Слънцето най-сетне погълне Земята, това ще провокира единствено " дребна пертурбация " спрямо тази галактическа детонация, настояват американските астрономи.

Смята се, че множеството планети свършват, когато звездата-носител изчерпи силата си, трансформирайки се в червен колос, който се уголемява солидно, поглъщайки всичко, което има нещастието да се окаже на пътя му.

Астрономите и преди са следили резултатите преди и след този развой, само че в никакъв случай до момента не са улавяли планета в процес на усвояване.

Кишалай Де, докторант в Масачузетския софтуерен институт в Съединени американски щати и водещ създател на новото проучване, споделя, че инцидентното изобретение се е развило като " детективска история ".

" Всичко стартира преди към три години, когато преглеждах данните от проучването на Zwicky Transient Facility, което прави фотоси на небето всяка нощ ", сподели Де на онлайн конференция.

Той се натъкнал на звезда, която ненадейно нараснала яркостта си повече от 100 пъти за интервал от 10 дни.

Звездата се намира в галактиката Млечен път, на около 12 000 светлинни години от Земята, покрай съзвездието Акуила, което наподобява на орел. Де е търсил двойни звездни системи, в които по-голямата звезда отхапва от спътника си, създавайки невероятно ярки детонации, наречени прояви.

Но данните демонстрираха, че този изблик е заобиколен от леден газ, което подсказва, че не е двойна звездна система.

А инфрачервеният галактически телескоп на НАСА NEOWISE сподели, че месеци преди изблика в региона е почнал да се издига прахуляк.

Още по-загадъчно е, че избликът е създал около 1000 пъти по-малко енергия от следените до момента сливания сред звезди.

" Питате се: какво е с 1000 пъти по-малка маса от звезда? " Де сподели.

Отговорът е покрай дома: Юпитер.

Екипът от изследователи от Масачузетския софтуерен институт, Харвард и Калтех откри, че погълнатата планета е газов гигант с маса, сходна на тази на Юпитер, само че е била толкоз покрай звездата си, че е приключила една обиколка единствено за един ден.

Звездата, която е много сходна на Слънцето, е погълнала планетата за интервал от към 100 дни, като е почнала с отхапване на краищата ѝ, при което е изхвърлила прахуляк.

Яркият гърмеж е настъпил през последните 10 дни, когато планетата е била изцяло унищожена, когато се е потопила в звездата.

Мигел Монтарж, астроном от Парижката обсерватория, който не е взел участие в проучването, отбелязва, че звездата е била с хиляди градуси по-гореща от планетата.

" Това е все едно да сложиш кубче лед във вряща тенджера ", сподели той пред Агенция Франс Прес, представена от Darik.

Морган Маклауд, докторант в Харвардския университет и съавтор на проучването, оповестено в списание Nature, съобщи, че множеството от хилядите планети, открити до момента отвън Слънчевата система, " в последна сметка ще имат тази орис ". За съпоставяне, Земята най-вероятно ще приключи не с гръм и тропот, а със свистене.

Когато Слънцето се разшири около Меркурий, Венера и Земята след към пет милиарда години, те ще провокират " по-малко трагични разстройства ", тъй като скалистите планети са доста по-малки от газовите колоси - сподели МакЛеод.

" Всъщност те ще бъдат в действителност незначителни разстройства за силата на Слънцето ", споделя той.

Но даже преди да бъде погълната, Земята към този момент ще бъде " много негостоприемна ", тъй като умиращото Слънце към този момент ще е изпарило всичката вода на планетата, добави Маклауд.

Райън Лау, астроном и съавтор на проучването, съобщи, че откритието  " приказва за преходността на нашето битие ".

" След милиардите години, които обгръщат живота на нашата Слънчева система, нашите лични крайни стадии евентуално ще приключат с финален проблясък, който ще продължи единствено няколко месеца ", сподели той в изказване.

Сега, когато астрономите знаят какво да търсят, те се надяват, че скоро ще могат да следят по какъв начин доста повече планети биват погълнати от своите звезди.

Само в Млечния път една планета може да бъде погълната веднъж годишно, сподели Де.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР